Vitamina E

Imagine Vitamina E

Vitamina E  este o vitamina liposolubila si se absoarbe in tubul digestiv in prezenta bilei. In stare naturala Vitamina E se gaseste in uleiurile vegetale, nuci, lapte, seminte diverse, cerealele complete, in spanac, migdale, alune, precum si in alte legume si fructe. Un aspect foarte important este sa aveti grija sa includeti in alimentatia zilnica si produse bogate in Vitamina E.

Nu cunoastem exact frecventa in populatie a deficitului relativ, dar deficitul sever de vitamina E se intalneste in situatii precise precum: sindroamele de malabsorbtie, fibroza chistica, unele afectini hepatice severe. Aceste afectiuni manifestandu-se prin piele foarte uscata cu aspect tern, ulceratii cronice, tulburari oftalmologice, aritmie cardiaca, atingere neurologica de grade variabile.

Asa cum am precizat mai sus, lipsa vitaminei E din organism are o stransa legatura cu starea de sanatate a pielii dumneavoastra, aceasta fiind foarte uscata si prezentand un aspect tern. Prezenta vitaminei E in doze fiziologice (normale) in organism are rol antiagregant al plachetelor sanguine, rol imunomodulator, protejeaza vitamina C  dar si membranele celulare (bogate in lipide complexe) de fenomenul de oxidare normala sau patologica, sub actiunea radicalilor liberi.

Un alt rol important al vitaminei E in organism este data de proprietatea acesteia in antioxidare protejand pielea de efectele nocive ale diferitilor factori (poluanti, excesul de medicamentatie), ajutand-o sa se repare si sa se regenereze.

 

In dermatologie, conform studiilor, vitamina E prezinta efecte pozitive la nivelul pielii in multiple afectiuni, cum ar fi:

Reduce, estompeaza  ridurile si previne aparitia acestora

Aplicarea vitaminei E, prin tratamente cosmetice, direct pe zonele in care s-au format riduri duce la estomparea acestora, stimuland astfel regenerarea celulelor de la nivelul pielii. Deasemeni, este recomandat aplicarea tratamentelor si pe celelalte zone pentru prevenirea aparitiilor ridurilor si a pastrarii starii de sanatate a pielii.

Previne imbatranirea celulara

Imbatranirea pielii se datoreaza diferitilor factori, precum a actiunii radicalilor liberi, a unor obiceiuri nesanatoase – fumat, exces de consum de alcool, sau a lipsei de ingrijire a pielii, toate acestea ducand la o accelerare in procesul de imbatranire. In astfel de situatii se recomanda tratamente pe baza de vitamina E pentru a crestere proprietatea de elasticitate a pielii pentru a conferi un aspect mai tanar si viguros si a creste starea de sanatate a acesteia.

Regenerarea si hidratarea tenului pentru a preveni si trata efectul de uscare al acestuia

Este foarte important sa pastram tenul la un nivel optim de hidratare pentru a combata uscarea acestuia. Tratamentele pe baza de vitamina E favorizeaza hidratarea tenului / pielii uscate dandu-i un aspect moale si sanatos. Deasemeni, hidratarea zilnica a pielii / tenului dvs previne imbatranirea prematura si chiar aparitia petelor.

Trateaza acneea

Conform studiilor in domeniu, Vitamina E – in combinatie cu vitaminele A, E si Zinc – lupta in accelerarea vindecarii cosurilor si cicatricilor provocate de acnee. Proprietatea de antioxidare a vitaminei E conduce la reducerea inflamatiilor si roselilor cauzate de acnee, iar aplicarea tratamentelor pe termen lung previne aparitia acestora, demonstrandu-se astfel efectele benefice pe care le are in lupta cu acneea.

Efecte benefice in tratarea cicatricilor

Indiferent de cauza aparitiei cicatricilor (arsuri, operatii, acnee, rani), tratamentele pe baza de vitamina E are efecte benefice in regenerarea tesutului afectat, pielea devenind mai catifelata si intr-un timp relativ scurt tesutul capata o culoare deschisa favorizand aspectul estetic. Conform studiilor, in cazul cicatricilor noi si usoare, probabilitatea estomparii si vindecarii totale a acestora este foarte ridicata cu conditia aplicarii regulate a tratamentelor care au la baza vitamina E.

Accelereaza vindecarea diferitelor probleme de la nivelul pielii

Dermatologii si specialistii in tratamente cosmetice recomanda tratarea eczemelor, a psoriazisului, a petelor maronii, a vergeturilor, a diferitelor probleme de la nivelul pielii / tenului sau chiar si pentru simpla ingrijire a pielii pe timpul noptii,  prin aplicarea de creme care au la baza de vitamina E si de alte vitamine in combinatie care intra in combinatie cu aceasta, pentru un ten / o piele mai sanatoasa.

 

Un aspect foarte important de luat in considerare este suplimentarea cu megadoze de vitamina E (de sinteza) care nu s-au concretizat in rezultate foarte evidente. In plus, se pare ca dozele prea mari, prin suplimentare cu vitamina E sintetica, ar impiedica efectul altor oxidanti (inca in studiu). Drept aceea, in tratarea anumitor afectiuni de la nivelul pielii este foarte important un consult dermatologic in prealabil si aplicarea de tratamente recomandate de medic / specialist tinandu-se astfel sub permanent control problemele de sanatate.

Toate acestea ne duc de fapt la concluzia de bun simt ca moderatia este cheia alimentatiei corecte, atat surplusul, excesul in unii micro/macronutrienti, cat si deficitul acestora  nu ne sunt de nici un folos.

 

Dr. Madeleine NechiforContact

Medic primar dermato-venerologie , doctor in stiinte medicale , competenta in dermatologie estetica si chirurgicala

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics