Corectia ridurilor cu toxina botulinica

Imagine Corectia ridurilor cu toxina botulinica

      Toxina botulinica -substanta neuromodulatoare – este produsa de bacteria Clostridium Botulinum si este cea mai puternica toxina cunoscuta  de omenire ; in doze strict controlate este utila in multe specialitati medicale si chirurgicale  : neurologie ,  oftalmologie , dermatologie ,  urologie  .  Este inregistrata drept  medicament si de aceea tratamentul trebuie administrat doar in cabinete medicale , de medici din specialitati recunoscute  ca avand acest drept legal . In acelasi timp   este una din cele mai scumpe substante din lume  si ofertele  cu produse suspect  de ieftine cel mai probabil  sunt reprezentate de falsuri  (atentie la eventuale efecte adverse ! ) .

In randul potentialelor paciente pentru  corectii estetice  este raspandita adesea  “frica ”  ,anxietatea cu privire la o “toxina  periculoasa ” , intretinuta de mass media  ; adevarul este ca in estetica se utilizeaza cantitati infime , foarte bine studiate , de mii de ori mai mici decat doza letala  si oricum mult mai mici decat in alte specialitati medicale , incat tratamentul estetic cu neuromodulatori  este extrem de sigur daca este efectuat de personal calificat  . In plus medicamentul se elimina singur din organism , prin metabolizare naturala  . Reprezinta cea mai solicitata procedura neinvaziva in medicina estetica , milioane de doze fiind injectate anual pe plan mondial .

Corectia ridurilor cu toxina botulinica  – in UE si SUA  sunt aprobate de catre autoritatile de reglementare  doar 3 produse , cu dovezi certe asupra sigurantei lor . Sunt in curs de avizare  in SUA si Europa alte doua toxine , cu durata de viata usor crescuta  ,iar in Asia  exista mai multe tipuri .

Odata cu inaintarea in varsta, asemeni celorlalte structuri anatomice, musculatura mimicii imbatraneste  si contribuie la aparitia ridurilor de expresie si a aspectului trist si obosit prin contractie excesiva,  in special  in  treimea superioara a fetei  , dar si in treimea inferioara . Forta musculaturii mimicii este diferita de la un individ la altul.

Acest medicament neuromodulator, intrerupe / slabeste  temporar (4-6-8 luni) transmiterea influxului nervos care determina contractia musculaturii fetei. Aceasta metoda de relaxare a musculaturii din treimea superioara a fetei duce la stergerea sau diminuarea ridurilor de tip laba-gastei, ”ridul leului“ (intre sprancene), ridurile fruntii, repozitionarea sprancenelor (arcuirea armonioasa), dar permite si conturul armonios al barbiei si arcului mandibular (“Nefertiti neck-lift“)  precum si corectarea asimetriilor accentuate.

Efectul injectarii   poate dura intre 4-6-8 luni,  variabil la fiecare individ , dupa care injectarea trebuie repetata. In majoritatea cazurilor, dupa mai multe tratamente, intervalul devine mai mare de 6 luni si dozele necesare sunt mai mici . La oprirea tratamentului aspectul este imbunatatit fata de cel initial.          Efectele  sunt vizibile dupa 7-10 zile de la injectare. Nu necesita anestezie, durerea este moderata (optional se poate aplica, in prealabil, crema anestezianta si dupa procedura  – gheata), iar durata procedurii este de aproximativ 15 minute. Dozele utilizate in medicina estetica sunt mult mai reduse decat cele utilizate in alte specialitati medicale , de aceea teama de efecte adverse redutabile este nejustificata , daca tratamentul este efectuat corect  si cu produse de provenienta  certa.

Majoritatea efectelor secundare sunt modeste si trecatoare.

Inainte de injectare cu 7 zile NU se administreaza medicamente de tip: aspirina, AINS, anticoagulante ,vitamina E ,ginko biloba , unele antibiotice . Dupa injectare pacienta isi poate relua imediat viata sociala. Timp de 1-2 zile  dupa injectare  sunt contraindicate: expunerea la soare, la solar, sauna, hamam, nu se aplica masaj insistent pe zona respectiva, vapofor, se evita efortul fizic foarte intens.

Neuromodulatorul  mai este util  si pentru atenuarea ridurilor orizontale ale gatului, aspectul “zbarcit“ al decolteului si “corzile platismale“ prea vizibile ( rejuvenarea gatului si decolteului ).

Alte indicatii pentru injectare  sunt  : simetrizarea si ascensionarea sprancenelor, ridicarea varfului nasului, corectia  narinelor , surasul cu gingiile expuse la vedere sau “gummy smile“, modelarea ovalului fetei prin injectarea muschilor maseteri prea dezvoltati sau prea puternici , blefarospasmul , corectia unor asimetrii ale fetei – de exemplu pareza de nerv facial, caderea sau asimetria sprancenelor , caderea  pleoapei , fanta  palpebrala inegala  ( de ex deschiderea unui  ochi pare mai mare decat cealalta  ) , dar si corectia gambelor prea groase in raport cu glezna sau coapsa.

O indicatie recenta   este administrerea  la femeile tinere, in doze scazute si diluate, pentru preventia sau reducerea ridurilor fine, incipiente, pentru reducerea porilor (“Pore-fection” ), a seboreei, ameliorarea acneei .  Metoda este cunoscuta si sub denumirea de “Micro-Botox“. De asemenea  este utila pentru tratamentul cuperozei si al rozaceei  , deoarece reduce reactivitatea vasculara asociata.

Este  demonstrat stiintific efectul benefic al toxinei botulinice in multiple patologii: migrena, in vezica neurologica, polineuropatii , paralizia spastica infantila, fisuri perianale, in boala hemoroidala, afectiuni urologice , in unele forme de depresie, etc.

Prin urmare, dincolo de “moda Botox” se gasesc mereu noi utilizari ale acestui medicament  si in medicina estetica este deocamdata de neinlocuit . Tratamentul   ofera o buna preventie a imbatranirii excesive a fetei ,  daca este inceput la timp si este efectuat regulat .  Aspectul  fix  ,         ” inghetat ” al fetei se intalneste acum mult mai rar deoarece utilizam doze mai mici decat in urma cu 10-15 ani .

    Utilitatea  se extinde si asupra unor afectiuni precum: sindromul Frey, sindromul Ross, pemfigusul benign familial , hiperhidroza.

     Containdicatiile toxinei botulinice sunt: perioada de sarcina si alaptare (nu exista date si studii disponibile ), unele boli neurologice, alergia la aceasta sustanta  (extrem de rara), tulburari de coagulare ale sangelui, boli generale foarte grave sau tulburari psihologice (persoane imature emotional sau cu asteptari complet nerealiste).

Riscul de alergie, de altfel foarte mic si extrem de rar in practica de cabinet, a fost redus si mai mult prin dezvoltarea noii toxine – a companiei germane Mertz , cu multiple avantaje  : contine cel mai mic procent de proteine complexante de pe piata  ,nu este termosensibila ,intra in actiune mai rapid .

Efectele adverse de obicei sunt minore: roseata, mici hematoame (vanatai), senzatie de tensiune locala; pareza musculaturii palpebrale este astazi mult mai rara datorita modului de injectare si este trecatoare -cateva saptamani .

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics