Ingrijirea personala

Imagine Ingrijirea personala

In societatea moderna, in care esti “judecat”  in functie de aspectul exterior, ingrijirea personala a tenului si a pielii in ansamblul ei reprezinta un punct forte al fiecarei persoane si ai succes doar daca ai o mina buna, un aspect tanar si ingrijit, obtinut fara prea mari eforturi printr-o ingrijire personala realizata acasa.

Vorbind despre ingrijire personala, bineinteles ca industria tine pasul cu aceasta tendinta, asistand la o explozie de produse “minune”, care promit tineretea si frumusetea vesnica, ambalate in  flacoane sofisticate ,care mai de care mai stralucitoare, pentru  fiecare segment al corpului.

In plus tinerii, in mod special, consuma cantitati foarte mari si variate de astfel de produse pentru ingrijire personala, ceea ce ar fi fost de neconceput in urma cu cativa zeci de ani, cand pur si simplu nu existau toate acestea pe piata si nu se punea asa de mult accentul pe tendintele contemporane.

 

 

Azi nu esti in pas cu lumea daca nu procedezi la fel .

 

Acest fenomen de ingrijire personala a dat nastere la  noi forme de boli dermatologice – de exemplu, acneea cosmetica la femeia adulta (in trecut acneea era proprie in special varstei adolescentei), agravarea rozaceei, dermite de contact si chiar toxicitate sistemica prin absorbtia transcutanata a unor compusi din aceste produse de ingrijire personala.

 

 

Dar oare stim cu adevarat ce se afla in ele ?

 

Stim ce contin ?

 

 

Sunt intr-adevar catusi de putin utile frumusetii  si sanatatii  noastre sau mai degraba nu au nici un efect sau si mai rau, sunt daunatoare ?

 

 

Sunt diferite intrebari pe care trebuie sa ni le punem atunci cand ne gandim la ingrijirea personala, mai ales atunci cand nu consultam un medic specialist dermatolog, care ne poate examina si care ne poate indruma  si prescrie tratamente adecvate problemelor pe care le avem astfel incat ingrijirea personala sa fie realizata controlat si fara a avea neplaceri pe viitor prin aparitia mai multor probleme.

 

 

Pe ce dam banii  castigati  cu  greu ?

 

Dar produsele de ingrijire personala asa zis “naturale”   sau “naturiste”   care au invadat internetul , televiziunile sau magazinele? In fond tot ce se gaseste in jurul nostru provine  din natura, putem spune, prin extindere ca e natural.

 

 

Si matraguna e naturala !

 

Adevarul este  ca autoritatile de reglementare  medicala  din majoritatea tarilor au obligatia de a supune testelor si conditiilor severe de eficienta, siguranta si toxicitate   DOAR  produsele medicale.

 

Celelalte produse de “ingrijire personala” (cosmetice, suplimente nutritive, produse “naturiste” etc) au doar avize de punere pe piata, fara teste asupra compozitiei, eficientei sau toxicitatii lor, doar pe  raspunderea producatorului si a comerciantului.

 

FDA american (Food and Drug Administration) apreciaza ca majoritatea produselor “naturiste” de ingrijire personala, si nu numai, prezente pe piata lor sunt falsuri (nu contin  ingredientele inscrise pe eticheta sau sunt in cantitati infime, imposibil de a avea un efect terapeutic, alteori contin substante  sintetice dubioase  sau daunatoare), iar cosmeticele  pur si simplu  nu au  efectul promis (in cel mai bun caz).

 

Chiar daca pe respectivele cutii sta scris frumos “testat dermatologic”  (doar in propriile laboratoare), de fapt ele NU se supun reglementarii si testarii in laboratoarele autoritatilor medicale nationale. Asociatiile de protectie  a consumatorilor NU au nici ele autoritatea de a realiza teste medicale.

 

 

Copilul mic – NU este un adult in miniatura

 

O problema aparte o constituie sugarul (si copilul mic) – acesta NU este un adult in miniatura, metabolismul sau este diferit de al adultului, pielea este mult mai permeabila (datorita imaturitatii structurale si functionale) si din acest motiv exista pericolul absorbtiei trancutanate a unor compusi toxici. Pentru ingrijirea acestora incercati sa utilizati produse dermatologice special concepute, pe cat posibil fara coloranti, parfumuri etc, nu ii spalati in exces, cu produse prea detergente, care inlatura filmul invizibil de lipide normale ale pielii.

 

Concluzia, in privinta  ingrijirii personale  este: atentie ce alegeti, in cel mai fericit caz va cheltuiti banii degeaba, in cel mai rau –  va alegeti cu neplaceri, mai multe probleme decat cele pe care incercati sa le rezolvati sau sa le preveniti. Incarcati pe cat posibil sa consultati un medic dermatolog care este cel mai in masura sa va sfatuiasca si sa va ghideze pe drumul spre a avea o piele si un ten de invidiat!

 

Dr. Madeleine NechiforContact

Medic primar dermato-venerologie , doctor in stiinte medicale , competenta in dermatologie estetica si chirurgicala

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics