Eritemul pernio (Degeratura)

Imagine Eritemul pernio (Degeratura)

Eritemul pernio, pernioza sau degeratura simpla,necomplicata sunt termeni inruditi care se aplica aceleiasi categorii nosologice declansate si agravate de actiunea directa a frigului, combinat cu umezeala si vantul la nivelul pielii, in special la extremitati. Acestia actioneaza fie direct asupra celulelor si a fluidelor extracelulare, fie indirect asupra integritatii circulatiei locale prin diverse mecanisme.

Daca actiunea frigului continua asupra organismului, se produc leziuni ireversibile ale vaselor, nervilor, muschilor. In acest caz vorbim de degeratura profunda, foarte severa, care beneficiaza doar de tratament chirurgical (excizia tesuturilor afectate pana la amputatie in situatii extreme).
Cel mai adesea sunt afectati copiii, femeile si cei care muncesc in conditii meteo nefavorabile. De obicei, leziunile apar la temperaturi foarte scazute, apropiate inghetului sau atunci cand ne expunem neprotejati corespunzator anotimpului o perioada indelungata la o temperatura moderat scazuta, asociata cu umezeala si vant. Unele complicatii se pot manifesta si atunci când este vorba de conditii asociate, cum ar fi afectiunile tiroidiene, diabetul sau sexul feminin.

De regula, degeraturile se “instaleaza” la extremitatea membrelor superioare si inferioare, coapse, pavilioanele urechilor, pleoape, obraji. La inceput sunt vizibile mici placi eritemato-violacee, supradenivelate, uneori cu o vezicula sau bula pe suprafata (aspect “in cocarda” sau “semn de tras la tinta”) si, in mod caracteristic, asociate cu durere sau arsura si prurit (mancarime) local. Pot evolua catre placarde intinse rosii – violacee care se ulcereaza central (o “rana” dureroasa, cu risc de suprainfectare). Cu ingrijiri locale blande (antiseptice, vasodilatatoare, creme cu antibiotice, cu protectie impotriva frigului, se vindeca lent, lasand o modificare temporara de culoare pentru cateva saptamani.

Eritemul pernio este o manifestare diferita de urticaria a “frigore”, unde adesea este vorba de un mecanism declansator imunologic, iar leziunile nu sunt prezente doar la extremitati. Daca urticaria la frig poate insoti boli sistemice, degeratura simpla apare dupa expunerea pielii incorect protejate la frig, umezeala, va
Atentie, unele medicamente pot fi declansatoare sau agravante, cum este cazul beta-blocantelor, vasoconstrictoarelor.

Evident, cel mai usor este sa previi o boala deczt sa o tratezi, asa ca alegeti expunerea doar un timp limitat la frig, umezeala si vant a copiilor mici, persoanelor bolnave, a celor cu circulatie periferica deficitara. De asemenea, se recomanda imbracaminte adecvata, de preferat din materiale naturale, in straturi suprapuse, care sa realizeze o “perna” de aer protectoare .

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics