
- medic primar dermato-venerologie
- doctor in stiinte medicale
- competente in dermatologie estetica si chirurgicala


Dezastre pentru ten

Zilnic , la consultatii, ne intalnim cu mici “dezastre” autoprovocate de paciente, prin gesturi gresite la domiciliu sau sfaturile “binevoitorilor”.
Cele mai frecvente situatii sunt, desigur, generate de produsele cosmetice de calitate indoielnica (nu va luati dupa pretul mult mai mic sau invers , foarte mare sau dupa reclamele agresive de la TV / internet si nici dupa asa -zisele reduceri !) ; alteori pur si simplu aplicate in cantitate prea mare. Produse asa – zis “naturiste“, crema de “melci“ , retete “ traditionale“, masti cosmetice fabricate in casa, lucruri care nu au de-a face cu principiile stiintifice ale dermatologiei sau medicinii estetice.
Multe astfel de produse au compusi sintetici de consistenta nepotrivita (de exemplu prea grasi pentru tenul seboreic sau acneic), unii sunt derivati toxici de benzen sau toluen (dar foarte ieftini si de aceea introdusi in aceste formule) , altii sunt iritanti sau au parfumuri si conservanti nepotriviti.
Vara adolescentele stau prea mult la plaja, se ard adesea, fara protectie adecvata, cu palarie, ochelari de soare si crema solara cu indice inalt SPF 50 + ,iar iarna fac abuz de sedintele la solar , nu tin cont de faptul ca aspectul bronzat este caracteristic verii, nu este natural pentru aceasta perioada . Chiar in absenta arsurii UV / solare propriu zise, expunerea excesiva la soare se traduce intr-un aspect usor de recunoscut: pielea foarte uscata, rugoasa, terna, imbatranita , cu cadrilajul normal accentuat si ridurile foarte evidente , cu leziuni precanceroase .
Toate aceste greseli conduc dermite de contact ,la agravarea acneei pre existente sau aparitia acneii cosmetice , a rozaceei , imbatranirea prematura, risc de cancere cutanate, agravarea sau declansarea altor boli dermatologice severe cum ar fi fotodermatozele ,lupusul etc. Chiar daca au crema de protectie solara, cei mai multi oameni nu o folosesc corect (la un interval de 2-3 ore) si aplica doar o cantitate infima – cam 25% din necesar ( corect – 2mg/cm2 ) . Trebuie subliniat si inversul acestei situatii, expunerea insuficienta la soare – duce la nivele scazute ale vitaminei D, care se sintetizeaza in piele .
Dermatocorticoizii
Cele mai multe probleme, la tinere , le pune acneea pentru ca e cea mai frecventa patologie a acestei varste si permanent examinez persoane care au aplicat cantitati enorme de medicamente numite dermatocorticoizi , pe suprafete mari ( fata, spate, brate ) timp de luni de zile ,desi sunt contraindicati pt aceasta afectiune !
In Romania dermatocorticoizii sunt foarte ieftini si se elibereaza adesea si fara reteta, ceea ce genereaza utilizarea gresita, abuziva, ca fiind buni la orice ( “e doar o crema“ ), mai ales ca in primele zile pacientii sunt pacaliti de efectul puternic antiinflamator al acestora.
“E doar o crema”
Dermatocorticoizii reprezinta o clasa de medicamente foarte utile DOAR cu conditia aplicarii corecte pentru anumite afectiuni (dermatite, psoriazis, lupus etc), timp limitat si suprafata redusa; in rest – NU sunt permisi pentru perioade mari de timp sau pe suprafete intinse, la varste extreme.
Cele mai comune efecte adverse ale acestora sunt: suprainfectiile bacteriene sau micotice, agravarea acneei, a rozaceei, atrofie cutanata, cuperoza, accentuarea ridurilor, vergeturi etc.
O atentionare speciala este pentru copii – cu cat varsta este mai mica, cu atat sunt mai sensibili la efectele secundare ale dermatocorticoizilor; in consecinta nu–i administrati fara indicatia dermatologului !
Consecintele sunt dificil de tratat, timp indelungat – la fel si pentru rozacee, atrofie cutanata, vergeturi sau riduri.
Dr. Madeleine Nechifor – Contact
Medic primar dermato-venerologie , doctor in stiinte medicale , competenta in dermatologie estetica si chirurgicala