Dezastre pentru ten

Imagine Dezastre pentru ten

Zilnic , la consultatii, ne intalnim cu mici “dezastre” autoprovocate de paciente, prin  gesturi gresite la domiciliu  sau  sfaturile “binevoitorilor”.

Cele  mai  frecvente situatii sunt, desigur, generate  de  produsele cosmetice de calitate indoielnica (nu va luati dupa pretul  mult mai mic  sau  invers , foarte  mare  sau dupa reclamele agresive de la TV  / internet si nici dupa asa -zisele reduceri !)  ; alteori  pur si simplu  aplicate in cantitate prea mare. Produse asa – zis  “naturiste“, crema de “melci“ , retete “ traditionale“, masti cosmetice fabricate in casa, lucruri care nu au de-a face cu principiile stiintifice ale dermatologiei sau medicinii  estetice.

Multe  astfel de produse au compusi sintetici de consistenta nepotrivita (de exemplu prea grasi pentru tenul seboreic sau acneic), unii sunt derivati toxici  de benzen sau toluen (dar foarte ieftini si de aceea introdusi in aceste formule) , altii sunt iritanti sau au parfumuri si conservanti nepotriviti.

Vara  adolescentele stau prea mult la plaja, se ard adesea, fara protectie adecvata, cu palarie, ochelari de soare si crema solara cu indice inalt SPF 50 + ,iar iarna    fac abuz de sedintele la solar ,  nu tin cont de faptul ca aspectul bronzat este caracteristic verii, nu este natural pentru aceasta perioada .  Chiar in absenta arsurii  UV / solare propriu zise, expunerea excesiva la soare se traduce intr-un aspect usor de recunoscut: pielea foarte uscata, rugoasa, terna,  imbatranita , cu cadrilajul normal accentuat  si ridurile foarte evidente , cu leziuni precanceroase .

 

Toate aceste greseli  conduc  dermite de contact ,la agravarea acneei pre existente   sau aparitia acneii cosmetice , a rozaceei , imbatranirea prematura, risc de cancere cutanate, agravarea sau declansarea altor boli dermatologice severe cum ar fi  fotodermatozele ,lupusul etc.  Chiar daca au crema de protectie solara, cei mai multi oameni nu o folosesc corect (la un interval de 2-3 ore) si aplica doar o cantitate infima – cam 25% din necesar ( corect – 2mg/cm2 ) . Trebuie subliniat si inversul acestei situatii, expunerea insuficienta  la soare – duce la nivele scazute ale vitaminei D, care se sintetizeaza in piele .

 

Dermatocorticoizii

Cele mai multe probleme, la tinere  , le pune acneea pentru ca e cea mai frecventa  patologie a acestei varste si  permanent   examinez  persoane care au aplicat cantitati enorme de  medicamente numite  dermatocorticoizi , pe suprafete mari ( fata, spate, brate ) timp de luni de zile ,desi sunt contraindicati pt aceasta afectiune !

In Romania dermatocorticoizii sunt foarte ieftini si se elibereaza adesea si fara reteta, ceea ce genereaza utilizarea gresita, abuziva, ca fiind buni la orice ( “e doar o crema“ ), mai ales ca in primele zile pacientii sunt pacaliti de efectul puternic antiinflamator al acestora.

 

“E doar o crema”

 

Dermatocorticoizii reprezinta o clasa de medicamente foarte utile DOAR cu conditia aplicarii corecte pentru anumite afectiuni (dermatite, psoriazis, lupus etc), timp limitat si suprafata redusa; in rest – NU  sunt permisi pentru perioade mari de timp  sau pe suprafete intinse, la varste extreme.

Cele mai comune efecte adverse ale acestora sunt: suprainfectiile bacteriene sau micotice, agravarea acneei, a rozaceei, atrofie cutanata, cuperoza, accentuarea ridurilor, vergeturi etc.

 

O atentionare speciala este pentru copii – cu cat varsta este mai mica, cu atat sunt mai sensibili la efectele secundare ale dermatocorticoizilor; in consecinta nu–i administrati fara indicatia dermatologului !

Consecintele sunt dificil de tratat, timp indelungat – la fel si pentru rozacee, atrofie cutanata, vergeturi sau riduri.

 

Dr. Madeleine NechiforContact

Medic primar dermato-venerologie , doctor in stiinte medicale , competenta in dermatologie estetica si chirurgicala

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics