CROSS

Imagine CROSS

O noua tehnica de peeling pentru cicatricile severe de acnee

 

CROSS ( Chemical Restructuration of Skin Scars ) technique reprezinta o metoda de peeling mediu-profund  si restructurare a tuturor straturilor epidermului si dermului, dupa o pregatire prealabila riguroasa a tenului  cu tratament local timp de cel putin cateva saptamani.

 

Cu trecerea anilor, vechile cicatrici profunde de acnee de la adolescenta  sau alte tipuri de cicatrici (varicela, traumatisme, arsuri, etc ) devin mai  neplacute, mai inestetice; si asta din 2 motive:

  • Dupa ani de evolutie, o cicatrice profunda devine mai fibroasa,  mai scleroasa si mai dificil de influentat de tratamentele dermatologice si estetice ( prin reorganizarea in timp a colagenului );
  • Al doilea motiv il reprezinta procesul lent progresiv de imbatranire, cu “lasarea” fetei, pori mai mari sau distensia cicatricilor etc, ceea ce face ca acestea sa fie mai evidente.

 

Metoda CROSS se aplica toamna si iarna, atunci cand nivelul de UV este scazut , deoarece substantele utilizate sunt fotosensibilizante, dar este de preferat ca pregatirea prealabila a tenului  sa inceapa cu cel putin 1-2 luni inainte.  Daca mai exista leziuni active de acnee, este obligatoriu sa fie tratate acestea inainte si bineinteles patologiile asociate – de exemplu sindromul ovarului polichistic. Tratamentul cu medicamente antiacneice, pe cale locala sau generala, este obigatoriu insotit de produse de ingrijire locala potrivite, de calitate ireprosabila; pacientele isi “submineaza” adesea singure tratamentul prin cosmeticele numeroase, dubioase pe care le utilizeaza cu multa generozitate.

 

CROSS technique se bazeaza in principal pe aplicarea locala de solutii  concentrate pe baza de fenol sau acid tricloracetic. Inainte de aceasta se  practica subcizia /excizia leziunilor fibroase sau abraziunea. Este insotita de durere de intensitate moderata, care de obicei nu impune anestezie locala sau doar anestezie prin bloc anestezic pentru persoanele mai sensibile.

 

Recuperarea dupa aplicarea metodei CROSS dureaza aproximativ 10 zile si este necesara fotoprotectie riguroasa ulterioara (chiar daca nu mai este anotimp de vara)  cu creme fotoprotectoare cu SPF 50; in plus se face obligatoriu preventia infectiei herpetice. In tot acest timp se aplica de 2-3 ori /zi preparate cicatrizante  si hidratante si este bine de evitat machiajul. In aceasta perioada este posibila viata sociala ( iesitul din casa ), desi ceva mai dificila.

 

Metoda CROSS poate fi asociata, cu rezultate excelente, cu injectarea locala a unor produse inovatoare de tip Volite Allergan sau MH 18 si NCTF123HA Filorga; acestea sunt noi formule de acid hialuronic (asociate sau nu cu alte molecule  de aminoacizi, glicerol, vitamine si minerale ). Acestea imbunatatesc semnificativ tonusul si hidratarea cutanata, reduc ridurile fine si imbunatatesc aspectul cicatricilor.

 

Dr. Madeleine NechiforContact

Medic primar dermato-venerologie , doctor in stiinte medicale , competenta in dermatologie estetica si chirurgicala

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics