Tratamentele cu acid hialuronic

Imagine Tratamentele  cu acid hialuronic

     Acidul hialuronic (produse utilizate Belotero -Mertz , Restylane -Galderma , Juvederm  gama Vycross -Allergan, Filorga,  Princess, Emervel, Stylage) este o substanta prezenta, in mod natural, in corpul uman : in piele, articulatii, globul ocular. Actualmente este obtinuta industrial prin biosinteza si este utilizata in medicina estetica pentru corectia ridurilor, remodelarea buzelor, umplerea cearcanelor, corectia volumelor fetei pierdute odata cu inaintarea in varsta, cure de slabire severe sau in urma unor boli si traumatisme ale fetei.

Acidul hialuronic este produsul de referinta pentru categoria ” produse de umplere “ deoarece are efecte adverse relativ rare , nu necesita testare prealabila si nu determina alergii(decat in situatii exceptionale ) ,  este cea mai raspandita substanta   la ora actuala pentru tratamente estetice in toata lumea .

Dupa injectare, procedura  care dureaza aprox 30 min., permite reluarea imediata a activitatii, cu neplaceri minime – usoara roseata, edem local sau mici echimoze care dispar in mod natural in 7-10 zile. Durerea este minora sau medie, se poate injecta cu sau fara anestezie locala; unele produse contin si o cantitate mica de anestezic pentru confortul injectarii.

  Efectul se vede imediat, dar aspectul final va fi la 2-3 saptamani, timp in care este incorporat mai bine in regiunea respectiva; daca mai este necesar, se adauga o cantitate suplimentara la sedinta de control.

Produsele de “umplere“ resorbabile de tipul acizilor hialuronici sunt acum preferate in toata lumea deoarece implanturile neresorbabile sau foarte lent resorbabile au dat, de-a lungul timpului, efecte adverse greu de tratat si uneori un aspect nenatural.

Pentru unele tipuri de acid hialuronic s-a demonstrat efectul colageno-stimulator (aproximativ asemanator cu Radiesse si Sculptra- acidul poli-lactic) , cu efect sustinut si dupa resorbtia produsului de la locul injectarii .

Daca se urmareste corectia ridului propriu zis, se injecteaza substanta ca atare de-a lungul ridului, cu un ac foarte fin, atraumatic, obtinand un “implant“, ca un siret. Pentru zone mai intinse sau pierdere de volum utilizez  alte tehnici de injectare (volumetria sau “lifting-ul lichid“). Produsul va rezista in piele timp de 9-12 sau uneori 18 luni, in functie de producatorul  ales si locul de implantare  si  va fi lent degradat pe cale naturala de organism.

Folosesc  doar acizi hialuronici  de tipul celor care au aprobarea forurilor europene a medicamentelor si dispozitivelor medicale sau cele care au aprobarea FDA american .

Cele mai frecvente corectii sunt:

• pliul nazo-labial
• pliul “marionetei“ sau pliul “amaraciunii” – colturile gurii cazute
• “valea lacrimilor“ – toate datorate imbatranirii sau prin defecte anatomice / dupa traumatisme, accidente etc.
• cearcanele, ridurile “laba gastii“
• pometii si arcada zigomatica – se reduc o data cu inaintarea in varsta prin pierderea compartimentelor de grasime, subtierea osului sau mult mai rar dupa traumatisme ale zonei
. forma nasului poate fi discret corectata, intr-o oarecare masura, in special micile deformari sau asimetrii naturale  sau rezultate dupa operatia de rinoplastie; (subliniez  faptul ca NU inlocuieste operatia de rinoplastie in nici un caz; permite doar corectii mici sau moderate!)  .Este o procedura curent efectuata  la populatia asiatica .
• reg. temporala (tampla) – devine concava cu timpul si contribuie la aspectul cazut al sprancenei si la un contur   neplacut al fetei  in ansamblu .
• dosul mainilor – tradeaza varsta si prezinta adesea semne ale expunerii excesive la soare (heliodermie) – uscaciune, pierderea elasticitatii, discromii, leziuni precanceroase
• ridurile de pe gat si decolteu – mai ales atunci cand fata este corectata  si  are un aspect placut, se observa mai pregnant contrastul intre cele doua zone
• imbunatatirea  aspectului  regiunii genitale, atat la femei cat si la barbati – a castigat multa popularitate in ultimii ani; pacientii se adreseaza atat pentru semnele proprii inaintarii in varsta, cat si pentru neplaceri locale provocate de diverse afectiuni

In unele situatii – pacienta are o varsta tanara, semnele de imbatranire sunt minime sau lipsesc, dar doreste modificarea unor mici detalii  innascute  ale fetei (raportul intre etajele acesteia nu este optim, unele segmente sunt subdezvoltate), acest proces mai este numit si “beautificare”.

In scopul de a acoperi o suprafata mai mare si a obtine un aspect omogen, cu edem si durere mai redusa, prefer   injectarea cu canula. Acest tip de injectare foloseste mult mai putine “puncte de intrare“  ale acului, trauma locala este foarte redusa, aspectul dupa procedura – extrem de natural si viata sociala se reia imediat. Se poate utiliza in aproape orice regiune anatomica, singurul dezavantaj este consumul mai mare de acid hialuronic.

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics