Revizia cicatricilor hipertrofice sau cheloide

Imagine Revizia cicatricilor hipertrofice sau cheloide

Revizia cicatricilor hipertrofice sau cheloide (scar revision) ramane o provocare pentru dermatologi, deoarece rezultatele sunt dificil de obtinut, chiar dupa mai multe sesiuni de tratament si prin utilizarea de tehnici combinate .

Deocamdata ramane un mister de ce unele persoane fac cicatrici frumoase ,imperceptibile  ,iar altele produc un colagen aberant .

La ora actuala se prefera injectarea locala de medicamente cortizonice, de citostatice (diluate ) care inhiba sinteza colagenului aberant sau   mesoterapia , PRP locala, azot lichid  .  In ultimii 5 ani rezultate neasteptat de bune  s-au obtinut prin injectarea locala de toxina botulinica ,in doze moderate ,repetat la 3-6 luni .  In cazul diferitelor afectiuni dermatologice , cel mai eficient este tratamentul lor precoce , tocmai pentru preventia cicatricilor . Dupa excizia lor chirurgicala, de regula, reapar si din acest motiv se prefera infiltratiile locale sau tratamentul cu azot lichid.

Pot fi injectate si cu produse ce contin amestecuri enzimatice -acestea remodeleaza colgenul local.

O noua metoda ,  promitatoare , este utilizarea celei de a patra stari a materiei , plasma  fizica (plasmage )-de tipul Jett Plasma Medical Lift , aplicabila leziunilor mici si medii  ,cu timp de vindecare redus dupa procedura .   Aceasta tehnologie permite si corectia tatuajelor si make-up -ului nereusit .

Se mai pot aplica local geluri sau plasturi siliconati , unguente cortizonice , produse pe baza de alfa hidroxi acizi .

 

 

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics