Peeling chimic

Imagine Peeling chimic

Peeling–ul chimic este o metoda utilizata de foarte mult timp in dermatologia estetica pentru imbunatatirea aspectului fetei in unele afectiuni cum ar fi: acneea, cicatrici post acnee, post varicela ,seboreea fetei si porii dilatati ,rozaceea, melasma (patarea fetei), heliodermia (degradarea pielii datorata expunerii indelungate si neprotejate la soare , leziuni precanceroase, imbatranirea cronologica (de varsta ), aspect tern, tonus scazut, “lasarea pielii“.

Metoda se bazeaza pe aplicarea de solutii acide in concentratii si pH variabile, adecvate tipului de ten si patologiei acestuia, care produc distrugerea epidermului si dermului, calculata pana la un anumit nivel, urmata de aparitia de tegument nou (prin stimularea fibroblastilor, normalizarea fibrelor de elastina si colagen), de calitate imbunatatita.

Procedura se realizeaza cu sau fara anestezie, in functie de concentratia utilizata si toleranta pacientei. Dupa peeling urmeaza perioada de inflamatie si descuamare, variabila in functie de concentratie, in care viata sociala este ingreunata timp de  3-7 zile. Dupa peeling pielea ramane de culoare rozie si sensibila la radiatiile UV, de aceea nu se realizeaza vara si se aplica creme fotoprotectoare, cu SPF 50 timp de minim 8 saptamani dupa procedura.

In functie de tipul de ten, concentratia si pH-ul solutiei exista trei tipuri de peeling:

• superficial – prin aplicarea de solutii de  alfa si beta-hidroxiacizi (  solutie Jessner ,acid glicolic la concentratii, de la 30% la 80% ,acid mandelic ,acid piruvic ) ; sunt necesare 3-4 sedinte, in functie de afectiune ,spatiate la 15-20 zile . Peeling-ul superficial este usor de suportat  ,  perioada de repaus -scurta -cateva zile ,uneori fara descuamare sau descuamare minora ,ofera rezultate bune in special la persoane tinere ,cu acnee ,pori dilatati ,seboree ,cicatrici superficiale ,melasma , rozacee ,ten obosit ,aparitia primelor riduri .
Acum sunt disponibile si solutii fara descuamare ,inrosire sau repaus acasa.

• mediu- prin aplicarea solutiei de acid tricloracetic de diferite concentratii, de la 15-18 % pana la 35% sau alte combinatii de acizi ; se realizeaza intr-o singura sedinta, cu sau fara  anestezie locala ,dupa toleranta individuala .Deoarece  actioneaza la un  nivel mai profund ,este indicat  pentru tratamentul  imbatranirii cutanate , a cicatricilor dupa acnee . Se poate asocia cu alte metode : microneedling ,injectare de substante colagenostimulatoare ,mezoterapie  sau toxina botulinica .

O noua abordare o reprezinta metoda CROSS (Chemical Restructuration of Skin Scars )  ,care permite tratamentul cicatricilor vechi , fibroase post acneice .

Cu trecerea anilor, vechile cicatrici profunde de acnee de la adolescenta   devin mai  neplacute, mai inestetice; si asta din 2 motive :
Dupa ani de evolutie, o cicatrice profunda devine mai fibroasa, mai  scleroasa si mai dificil de influentat de tratamentele dermatologice si estetice ( prin reorganizarea in timp a colagenului).
Al doilea motiv il reprezinta procesul lent progresiv de imbatranire, cu “lasarea” fetei, pori mai mari etc, ceea ce face ca aceste cicatrici sa fie mai evidente.
Metoda asociaza subcizia /excizia unora din cicatrici cu aplicarea de acid tricloacetic la concentratii mai mari.
.profund – realizat cu diverse formule pe baza de  fenol. Este o procedura pretentioasa , necesita in prealabil o consultatie psihologica, se face doar la paciente foarte motivate si cu o patologie certa,  serioasa; este foarte agresiv pentru piele, se realizeaza intr-o singura sedinta, in perioada fara soare , conform unui protocol bine stabilit, cu sau fara anestezie generala/locala . Indicatia sa o reprezinta imbatranirea fetei ,cicatricile profunde de acnee si realizeaza o remaniere profunda a dermului ,cu efect terapeutic ce se intinde pe multi ani  . Inainte de realizarea lui se face tratamentul prealabil de pregatire ,in special pentru cicatricile vechi de acnee .

In urma procedurii de peeling  profund urmeaza o inflamatie intensa si o descuamare puternica a tegumentului pe o perioada de 10-15 zile, ceea ce presupune o pauza in viata sociala de aproximativ 2 saptamani, dar efectele asupra tenului sunt spectaculoase (atenuarea / disparitia cicatricilor  superficiale sau profunde de acnee, reducerea porilor dilatati ,reducerea seboreei ,reducerea sau disparitia ridurilor superficiale si a celor profunde, in special din jurul gurii si al ochilor in functie de concentratie ) si efectul “ liftant“ prin remanierea dermului profund. Uneori pielea ramane roz deschis si foarte sensibla la UV cateva luni de zile (este necesara protectie solara maxima obligatorie!) sau poate ramane mai depigmentata (aspect de “China Doll“).
Peeling-ul chimic se realizeaza singur sau in asociere cu alte metode (la intervale variabile ) : de exemplu cu dermaroller sau dermapen ,injectare  Vistabel /Bocouture/Dysport/Azzalure  ,injectare  acid hialuronic sau Radiesse , mezoterapie.

Peeling-ul corect realizat, la paciente cu indicatie potrivita si foarte motivate, ramane o metoda de aur in dermatologia estetica.

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics