Peeling chimic

Imagine Peeling chimic

Peeling–ul chimic este o metoda utilizata de foarte mult timp in dermatologia estetica pentru imbunatatirea aspectului fetei in unele afectiuni cum ar fi: acneea, cicatrici post acneeseboreea si porii dilatati, rozaceea, melasma (patarea fetei), heliodermia (degradarea pielii datorata expunerii indelungate si neprotejate la soare), leziuni precanceroase, imbatranirea cronologica, aspect tern, tonus scazut, “lasarea pielii“.

Metoda se bazeaza pe aplicarea de solutii acide in concentratii si pH variabile, adecvate tipului de ten si patologiei acestuia, care produc distrugerea epidermului si dermului, calculata pana la un anumit nivel, urmata de stimularea aparitiei de tegument nou (prin stimularea fibroblastilor, normalizarea fibrelor de elastina si colagen), de calitate imbunatatita.

Procedura se realizeaza cu sau fara anestezie, in functie de concentratia utilizata si toleranta pacientei. Dupa peeling urmeaza perioada de inflamatie si descuamare, variabila in functie de concentratie, in care viata sociala este ingreunata timp de  7-10 zile. Dupa peeling pielea ramane de culoare rozie si sensibila la radiatiile UV, de aceea nu se realizeaza vara si se aplica creme fotoprotectoare, cu SPF 50 timp de aproximativ 8 saptamani dupa procedura.

 

 

In functie de tipul de ten, concentratia si pH-ul solutiei exista trei tipuri de peeling:

superficial – prin aplicarea de solutii de  alfa si beta-hidroxiacizi (acid salicilic,solutie Jessner ,acid glicolic la concentratii, de la 30% la 80%) ; sunt necesare 3-6 sedinte, in functie de afectiune ,spatiate la 15-20 zile . Peeling-ul superficial este usor de suportat  ,perioada de repaus -scurta  ,ofera rezultate bune in special la persoane tinere ,cu acnee ,pori dilatati ,seboree ,cicatrici superficiale ,melasma , rozacee ,ten obosit ,aparitia primelor riduri .

mediu prin aplicarea solutiei de acid tricloracetic de diferite concentratii, de la 10-15% pana la 35%; se realizeaza intr-o singura sedinta, sub anestezie locala .Deoarece  actioneaza la un  nivel mai profund ,este indicat  pentru tratamentul  imbatranirii cutanate , a cicatricilor dupa acnee .

profund – realizat cu fenol; necesita in prealabil o consultatie psihologica, se face doar la paciente foarte motivate si cu o patologie certa, foarte serioasa; foarte agresiv pentru piele, se realizeaza intr-o singura sedinta, conform unui protocol bine stabilit, cu sau fara anestezie generala/locala . Indicatia sa o reprezinta imbatranirea fetei ,cicatricile profunde de acnee .

 

In urma procedurii de peeling urmeaza o inflamatie intensa si o descuamare puternica a tegumentului pe o perioada de 7-15 zile, ceea ce presupune o pauza in viata sociala de aproximativ 2 saptamani, dar efectele asupra tenului sunt spectaculoase (atenuarea / disparitia cicatricilor  superficiale sau profunde de acnee, reducerea porilor dilatati ,reducerea seboreei ,reducerea sau disparitia ridurilor superficiale si uneori si a celor profunde, in special din jurul gurii si al ochilor in functie de concentratie ) si efectul “ liftant“ prin remanierea dermului profund. Uneori pielea ramane roz deschis si foarte sensibla la UV cateva luni de zile (este necesara protectie solara maxima obligatorie!) sau poate ramane mai depigmentata (aspect de “China Doll“).

Peeling-ul chimic se realizeaza singur sau in asociere cu alte metode : de exemplu cu dermaroller sau dermapen ,injectare  Vistabel /Bocouture ,injectare  acid hialuronic sau Radiesse .

Peeling-ul corect realizat, la paciente cu indicatie potrivita si foarte motivate, ramane o metoda de aur in dermatologia estetica.

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics