Tratamentul hiperhidrozei si a altor dermatoze cu medicamente neuromodulatoare

Imagine Tratamentul hiperhidrozei si a altor dermatoze cu medicamente neuromodulatoare

Tratamentul  hiperhidrozei si a altor  dermatoze cu toxina botulinica

Transpiratia / sudoratia este un process normal, prin intermediul caruia se realizeaza termoreglarea corpului. Atunci cand transpiratia este in exces, acesta devine deranjanta si foarte afisanta ; manifestarea o observam la nivel axilar, palmar, plantar   si pune probleme in interactiunea dintre persoane.

Interventia toxinei botulinice  blocheaza un mediator chimic numit acetilcolina, in acest fel reducandu-se sau chiar intrerupand-se sudoratia pentru o perioada de 6-8 luni. Dupa aceasta perioada, se reia injectarea.

Injectarea este precedata de efectuarea unui test simplu – testul Minor – pentru a vizualiza punctele cele mai importante de hipersudoratie. Axilar nu necesita anestezie, in schimb injectarea palmara si plantara se face cu anestezie . Efectele adverse sunt minore : durere la nivelul punctelor de injectare ,edem lejer ,mici echimoze .

Efectul   tratamentului se instaleaza treptat  dupa o saptamana.

Aceasta indicatie este utila si afectiuni agravate de hipersudoratie, in special in anotimpul cald : boala Hailey-Hailey ,boala  Darier , hidradenita supurativa  , boala  Fox -Fordyce  ; deoarece toxina este costisitoare , se poate limita injectarea doar pt lunile de vara .

La ora actuala  indicatiile  toxinei se largesc , incluzand dermatozele insotite de prurit atroce (mancarime de piele  foarte intensa ) ,care nu cedeaza la alte medicatii, dishidrozisul , foliculita decalvanta  , leiomioame multiple , vulvodinia , keloizi /cicatrici hipertrofice , uneori  psoriazisul .

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics