Corectia estetica a unor defecte post-traumatice, innascute sau dupa afectiuni dobandite

Imagine Corectia estetica a unor defecte post-traumatice, innascute sau dupa afectiuni dobandite

Defectele majore congenitale sau post-traumatice sunt DOAR de domeniul chirurgiei plastice , ulterior se pot imbunatati asimetrii, cicatrici, moduri deficitare de contractie musculara (“miomodulare”) cu neuromodulatori , acizi hialuronici, acid polilactic / calciu-hidroxiapatita sau fire de suspensie /threads.

In mod clasic se poate ameliora aspectul parezei / paraliziei  de nerv facial, blefarospasmului, distonia cervicala, sub rezerva ca medicamentul se metabolizeaza si se elimina natural in aproximativ 6 luni si pacientul va reveni la un injector calificat.

Aspectul dupa traumatisme complexe (fractura arcadei sprancenare, a osului malar sau arcadei zigomatice, uneori mergand pana la buza superioara), dupa rezolvarea chirurgicala, poate fi ameliorat cu produse de umplere cu resorbtie mai lenta, cu efect colagenostimulator, dar in NICI UN CAZ  DEFINITIVE (de exemplu: derivati acrilici  sau uleiuri siliconice indoielnice).

Tratamentul sclerodermiei sistemice este dificil si vizeaza, pe langa evitarea sau intarzierea atingerii  organelor interne  si ameliorarea aspectului fetei / buzelor si a degetelor.

In evolutie, buzele devin scleroase, subtiri, uscate, fisurate, deschiderea este dificila, alimentatia si vorbirea afectate. Dupa ce se obtine stapanirea fenomenului inflamator / imunologic, se poate face corectia usoara, lenta, in mai multe etape, a  buzelor. La fel si pt formele localizate de sclerodermie, sclerodermia in “lovitura de sabie” sau in sindromul Parry-Romberg.

Asimetria buzelor dupa accidente sau congenitala, “buza de iepure”, dupa  corectia chirurgicala se poate completa cu imbunatatirea conturului si a volumului.

Chiar dupa interventia chirurgicala,malpozitia sprancenelor , ptoza (caderea) lejera a pleoapei superioare sau fanta inegala pot persista intr-un anumit grad si se poate incerca o metoda combinata .

Toxina botulinica si-a demonstrat eficacitatea si in alte afectiuni suparatoare, chiar daca nu neaparat grave, cu exacerbari in special in anotimpul cald – de exemplu: boala Fox Fordyce, maladia Hayley-Hailey.

Rezultate multumitoare (dar NU perfecte )  se pot obtine si la persoane cu asimetrii  importante, dupa interventii pentru tumori cerebrale, in lipoatrofia HIV sau in lipoatrofia primara; in astfel de situatii incarcam stabilizarea musculaturii cu produse de umplere, injectate  treptat, in mai multe sedinte.

Medic primar dermato-venerologie, doctor in stiinte medicale, competenta in dermatologie estetica si chirurgicala

Partener Filorga Paris
Partener Allergan
Partener Merz Aesthetics